Vase

vase expansiune cu diafragma

Vase expansiune, vase hidrofor

Presiunea corectă este obligatorie pentru operarea adecvată a sistemelor de incalzire, de energie solara si de racire a apei, ca si a instalatiilor de ridicare a presiunii. Este esentiala mentinerea apei intr-un echilibru stabil, compensarea variatiilor de volum la presiune controlată si prevenirea separarii gazelor si a cavitatiei. Vasele de expansiune cu diafragmă oferă o solutie simplă si inteligentă pentru acest lucru. Ele actionează de asemenea si ca vase de expansiune ideale sau vase tampon fără necesitatea de a avea la dispozitie sursă de energie electrică, compresor sau pompe.

vase expansiune reflex
Vase de expansiune reflex

Un vas de expansiune este simplu de operat: o diafragmă imparte vasul intr-un spatiu de apă si un spatiu de gaz si previne difuzia gazului in apă. Spatiul de apă este conectat la o instalatie externă prin conectorul vasului. Perna de aer presurizat din spatiul de gaz este instalata din fabrică folosind a valva de umplere. Aceasta restrictioneaza volumul mediu al apei ce poate intra in vas la o treime din volumul total al vasului.

reflex oferă 2 variante de baza pentru vase de expansiune cu diafragmă:

  • Vase expansiune pentru sisteme de incalzire cu circuit inchis, energie solara si sisteme de racire a apei
  • Vase pentru apa potabila si pentru sisteme de apă industriala si aplicatii speciale cum ar fi de ex. circuitele cu apa sarata pentru pompe de de caldura.

Vase de expansiune

Vasele de expansiune trebuie să compenseze fluctuatiile de volum ce apar intre temperatura maxima si minima si să mentină presiunea in niste limite permise. Produsele
reflex sunt folosite in acest caz ca vase de expansiune pentru a mentine presiunea in sisteme de incalzire, de energie solara si de răcire a apei, respectiv ca vase de expansiune pentru apa potabila in instalatii de apa calda.

vase expansiune incalzire
Vas de expansiune incalzire

Perna de aer presurizat suporta coloana de apă din sistem si este creata inainte ca rezerva de apă să fie introdusă in vas. Cand instalatia se incalzeste, presiunea creste astfel că apa de expansiune curge din sistemul extern către spatiul de apă al vasului. Perna de aer presurizat din spatiul de gaz este comprimata si presiunea creste. Cand sistemul se răceste, volumul descreste si presiunea scade: apa de expansiune curge din spatiul de apă al sistemului inapoi in sistemul extern. Aceasta elibereaza perna de aer
presurizat din spatiul de apă si coboara presiunea.

Vase tampon

Vasele de stocare tampon trebuie să stocheze diferenta dintre volumul de lichid pompat si cel necesar pe moment.
Vasele de control sunt folosite mai ales cand se doreste reducerea frecventei pornirilor pompei. Ca regula gama reflex este utilizata ca vas tampon in instalatiile de ridicare a presiunii si ca vase de control in statiile de presurizare cu controlul pompei.

vase pentru ridicarea presiunii
Vase hidrofor

Perna de aer presurizat din spatiul de gaz are setată o presiune aproximativă sub presiunea de pornire / oprire a pompei. Cand presiunea scade sub presiunea de pornire / oprire pompa porneste si apa este pompata. Dacă consumatorul elimină un volum relativ mic de apă, diferenta in vasul tampon este stocata pană cand perna de aer presurizat de pe partea de oprire a fost comprimată si sistemul de ridicare a presiunii s-a oprit. Pierderea de presiune rezultată duce la o scădere a volumului.
Cand consumatorii preiau apă, apa provizorie este luată din vasul tampon pana cand presiunea pernei de aer comprimat a scăzut la presiunea de pornire / oprire si sistemul de ridicare a presiunii porneste dinnou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.