Vas expansiune sanitar

vas expansiune sanitar

Despre vase de expansiune, in general

Vasul de expansiune este destinat reglarii presiunii. Orice instalatie ce utilizează lichide sub presiune este echipata cu un vas de expansiune. Vasul de expansiune previne creşterea  sau scăderea bruscă a  presiunii ca urmare a creşterii sau scăderii temperaturii lichidului din sistem. Vasul de expansiune are rolul de a menţine presiunea in instalatie între anumite limite determinate de temperaturile maxime şi minime ce survin in instalatie.

Reglarea presiunii se face prin modificarea dinamică a volumului instalatiei in funcţie de temperatură. Dacă temperatura unui lichid creşte, atunci are loc mărirea volumului. Dacă volumul în care este dispus lichidul este constant, atunci are loc o creştere a presiunii, ceea ce e periculoas. Vasul de expansiune actioneaza prin marirea volumului total al instalatiei pentru prevenirea creşterii periculoase a presiunii.

Constructiv, vasul de expansiune este un rezervor închis, împărţit în 2 compartimente de către o membrană flexibilă. În unul din compartimente se află un gaz (în general, gaz inert) aflat la o anumită presiune. Celălalt compartiment este conectat la instalatia careia i se asigură reglarea presiunii. Presiunea din compartimentul în care se află gazul inert este în general egală cu presiunea de repaus a instalatiei. Cresterea temperaturii va duce la creşterea volumului fluidului din sistem ceea ce implicit va deforma membrana în sensul creşterii volumului,  controlându-se astfel presiunea.

Vas expansiune sanitar
Vas expansiune pentru instalatii sanitare, vas hidrofor

Vasul de expansiune actioneaza ca o perna de aer sau ca un amortizor.

Vas expansiune sanitar Flamco Airfix D

Vasele sanitare de expansiune au o membrana interioara si se utilizeaza sisteme de apa potabila, instalatii de incalzire a apei potabile si in sisteme de ridicare a presiunii.

Presiunea presetată reglată din fabrică trebuie adaptată presiunii de curgere conform indicaţiilor din proiect:

Presiunea presetata trebuie să aibă constant o valoare mai mică decât presiunea de curgere, în caz contrar accentuându-se uzura membranei interioare a vasului de expansiune.

sectiune prin vasul de expansiune Airfix D
sectiune prin vas expansiune Airfix D

Vasul Airfix D produs de compania olandeza Flamco se livreaza impreuna cu o piesa speciala T, ce asigura parcurgerea de catre fluxul hidraulic a intregului vas de expansiune.

Se recomandă ca la nivelul racordului vasului de expansiune să se instaleze un element de golire și de închidere.

 

montaj vas expansiune
Montaj vas de expansiune

Exista urmatoarele variante de Vas expansiune Flamco Airfix D: de la 8 pana la 35 litri.

Un comentariu la „Vas expansiune sanitar”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.